Prejsť na obsah

Primár jednodňovej chirurgie v Nemocnici Medissimo F. Okál: „Poškodený meniskus operujeme hneď“ 

Sú zákroky, ktoré znesú odklad, ale aj také, ktoré je vhodné riešiť okamžite.

15.05.2024
nemocnica medissimo_poskodeny meniskus

„Napríklad poškodený meniskus je ideálne zašívať tesne po úraze, lebo vtedy dochádza k dobrému hojeniu tkanív a štruktúr,“ prezradil primár MUDr. František Okál v relácii Pohotovosť v Rádiu Regina, RTVS.

Ako prebieha operácia menisku

Pacienta operatívne vyšetria, zistia diagnózu a následne môže podstúpiť artroskopický zákrok. Toto všetko môže pacient absolvovať pod jednou strechou za veľmi krátky čas. Ide zväčša o profesionálnych, ale aj rekreačných športovcov. Operácia je miniinvazívna. „Cez malé otvory – porty zavedieme kameru a operačné nástroje, rany sú malé, pooperačné hojenie rýchlejšie, je to šetrnejšie pre pacienta,“ doplnil primár. „Pacient príde ráno, absolvuje operáciu a po pár hodinách začíname s cvičením, je už schopný chôdze s odľahčením a ide domov. Do nemocnice prichádza na kontroly a individuálne naplánovanú rehabilitáciu,“ vysvetlil MUDr. František Okál v odbornej medicínskej relácii.

Ďalšie operácie kolena

Formou jednodňovej chirurgie sa rieši aj roztrhnutý predný skrížený väz v kolene, ten však odklad znesie.  „Takto poškodené väzy operujeme až po tom, keď koleno odpuchne,“ vysvetlil primár. Artroskopicky a jednodňovo sa riešia aj ramenné kĺby, napríklad poškodenie rotátorovej manžety, ale aj členok.

Výmena kolenného kĺbu

Aj keď je trend prechádzať na jednodňovú chirurgiu, mnohé problémy kĺbov nemožno operovať artroskopicky. Ide najmä o ich výmeny. V Nemocnici Medissimo pôsobia špičkoví odborníci na totálne endoprotézy tzv. TEP bedrového, kolenného a ramenného kĺbu. „Endoprotetika je zázrak medicíny, dokáže vyriešiť takmer nevyriešiteľné stavy a prinavrátiť funkčnosť a mobilitu kĺbu. Implantáty sú moderné, anatomicky prispôsobené, majú dlhšiu životnosť a operácie sú šetrnejšie. Je snaha operovať ľudí nielen v seniorskom, ale už aj v mladšom veku a udržať ich čo najdlhšie v aktívnom spôsobe života,“ povedal poslucháčom Rádia Regina primár.  

Rekonvalescencia a rehabilitácia kolenného kĺbu

Pre mnohých pacientov je práve výmena kĺbu prvou veľkou operáciou a často sa jej boja. Vysvetliť priebeh zákroku, pooperačný stav a vhodne naplánovať aj rehabilitáciu, ktorá ide ruka v ruke so zákrokom, je preto samozrejmosťou. „Pacienta mobilizujeme už na lôžku, rehabilitácia sa tak začína už počas hospitalizácie. Je dôležité kĺb včas rozhýbať, aktivizovať svalstvo a stiahnuť opuch, aby nenastúpila stuhnutosť,“ spresnil.

nemocnica medissimo_poskodeny meniskus

Lekári sa v praxi stretávajú aj so situáciami, že pacienti preferujú jednodňovú chirurgiu aj v prípadoch, keď nie je z medicínskeho hľadiska vhodná a naopak, keď si želajú po artroskopii v nemocnici zotrvať niekoľko dní. Ako to riešia? „Edukovaný pacient je základ. Keď mu podrobne vysvetlíme, prečo sa daný zákrok nedá robiť formou jednodňovej chirurgie, pochopí to,“ odpovedal v relácii primár. Keď je pre pacienta pohodlnejšie zostať v nemocnici po artroskopii, môže prenocovať v nadštandardne vybavených izbách. 

MUDr. František Okál v relácii Pohotovosť na Rádiu Regina odpovedal aj na otázky o hypermobilite kĺbov, dotkol sa častého problému haluxov, ktoré postihujú najmä ženy a neobišiel ani tému vplyvu obezity na stav kĺbov. Celú reláciu si môžete vypočuť TU

Objednajte sa na vyšetrenie

Ďalšie príspevky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • 20.06.2019 | Aktuality

    Monitory dychu od nadácie Križovatka

    Monitor dychu Babysense je zdravotnícka pomôcka a najlepšou voľbou pre ochranu detí ohrozených Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). Infekotologické oddelenie NNG Michalovce prijalo dňa 17.06.2019 za prítomnosti riaditeľa nemocnice Ing. Mariána Haviernika, námestníčky pre ošetrovateľskú starostlivosť Mgr. Jany Čabrákovej, pána primára MUDr. Štefana Zambu a vedúcej sestry PhDr. Viery Ivankovej 5 ks monitorov dychu Babysense.…
  • 17.09.2018 | Aktuality

    Informácia o nefunkčnosti pevných telefónnych liniek

    Nemocnica s poliklinikou sv. Barbory Rožňava, a.s. informuje, že v dôsledku poruchy telefónnej ústredne sú dočasne nefunkčné pevné telefónne linky. Na odstránení poruchy sa pracuje. Nemocnica zároveň oznamuje telefónne čísla, na ktorých je možný kontakt: Odd/amb pôvodné číslo nové číslo mobil Riaditeľ 181 Recepcia 163 118 Diétne sestry 337 1131 DZS 225 1142 Práčovňa 1141…
  • 25.11.2020 | Aktuality

    Zbierka pre predčasne narodené deti

    Predčasne narodené deti sú často dlhodobejšie hospitalizované na nedonoseneckých oddeleniach i na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Veľmi dôležitý je aj kontakt s rodinou.   Snažíme sa zapájať rodičov do liečebného procesu, preferujeme spoluprácu s nimi už od začiatku. Ak sa narodí iba ľahko nezrelé dieťa a jeho klinický stav to dovolí, kladieme ho hneď na brucho a…

Buďme spolu v kontakte

Zadajte Váš email a odoberajte naše novinky a tipy.
Posielame max. 1x za mesiac.

Súhlas(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.